Příprava vodní dýmky není záležitostí 2 minut. Jestliže chcete, aby vaše vodní dýmka byla dobrá, musíte jí připravit velmi pečlivě a při přípravě nijak nepospíchat. Zkušenému kuřákovi trvá příprava 8 - 10 minut.
Pořadí některých bodů při přípravě lze samozřejmě změnit. Každý si musí najít svůj systém. Nám vesměs vyhovuje tento: - Nejprve nalijte vodu do vázy, tak aby sahala 2-3 cm nad hlavní trubku.
- Dále zasaďte kovové tělo šíši do vázy. Pokud se tělo ve váze viklá, doporučujeme těsnění několikrát obmotat elektrikářskou izolační páskou - šíša musí sedět ve váze pevně. Pokud nejde naopak zasadit, zkuste těsnění namazat rostlinným olejem. Jestliže ani to nepomůže, nezbývá nic jiného, než těsnění lehce zbrousit nebo ořezat.
- Po zasazení těla zasaďte šlauch do těla šíši. Nezapomeňte občas zkontrolovat těsnost šlauchu. Vezměte oba konce šlauchu, jeden zacpěte a druhým foukněte do šlauchu. Pokud někde uchází, musíte tu dírku najít a zalepit.
- Dále si připravte kotel (korunku). Vezměte tabák a pořádně ho natrhejte. Pokud děláte směs tabáků, tak jí dobře promíchejte.
- Nasypte tabák do kotle - nesmíte ho tam silně nacpat, jen přimáčknout, tak aby tabák byl v rovině. Tabáku dejte do kotle maximálně 2-3 mm pod okraj kotle. Tabák můžete přimáčknout kouskem alobalu, který zmuchláte mezi prsty a vytvoříte tak jakési "mačkátko". Má to tu výhodu, že se Vám tabák nelepý na prsty, takže ho lépe přimáčknete a do kotle se vejde více tabáku. Pokud toto vše máte hotové, zkuste jestli jde kotel dobře tahat a to tak, že si přiložíte kotel k puse a lehce zatáhnete. Vzduch by měl skrz kotel procházet snadno. Při tahání dávejte pozor, protože se může stát, že Vám kousek tabáku vlétne do úst.
- Vezměte alobal a překryjte jím celý kotel. Doporučuji udělat více vrstev (dvě až šest) - zabráníte tak zbytečnému připálení tabáku. Alobal se nesmí dotýkat tabáku. A alobal by měl být napnutý. Některé zdroje uvádějí, že by alobal měl být mírně prověšený, aby se uhlík po kotli nepohyboval. Ale při prověšování alobalu je velké nebezpečí, že se alobal bude dotýkat tabáku. Proto doporučujeme alobal napnout a okolo kotle udělat ještě z alobalu ohrádku 2-3 cm vysokou. Uhlík tak nemůže z kotle spadnout a můžete ho také třeba o tu ohrádku opřít.
- Dále musíte proděravět alobal. Vezměte jehlu nebo špendlík a udělejte do alobalu 20 - 25 malých dírek.
- Takto připravený kotel nasaďte na šíšu.
- Teď už stačí zapálit uhlík. Pokud máte samorozpalovací, vezměte svíčku nebo benzínový zapalovač a uhlík v kleštičkách zapalte. Standardní zapalovače nedoporučuji, protože uhlíky trochu prskají a mohl by vás nepříjemně popálit. Je lepší rozpalovat uhlík venku - třeba na balkóně nebo alespoň z okna. Samozápalný uhlík totiž při zapalování nepříjemně smrdí. Uhlík se musí rozpálit celý. To že je rozpálený, poznáte tak, že přestane prskat. Pokud nemáte samozápalný uhlík, tak ho musíte rozpálit nad kahanem nebo nad ohněm do ruda - trvá to tak 10 minut. Pokud se Vám stane, že jste už dokouřili, ale uhlík stále žhne a vy nemáte čas, na to počkat dokud sám nevyhasne. Hoďte ho jednoduše do vody, třeba do záchodu. Pokud jste venku, stačí uhlík hodit na zem a rychle ho rozšlápnout. Samozápalné uhlíky nesmíte oklepávat - pokud ho budete oklepávat, tak Vám velmi rychle shoří. Naopak normální uhlík se musí občas oklepat.
|
Proč ne?
(LUCKA, 5. 3. 2008 12:32)